wtorek, 10 grudnia 2013

Najczęściej stosowane kwasy w kosmetykach..





W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się kwasy, różnego pochodzenia. Są one modne zarówno jako samodzielne zabiegi w gabinetach kosmetycznych, jak i substancje aktywne w różnych kosmetykach.
  





Kwas pirogronowy

Jest to alfa-ketokwas pozyskiwany z jabłek, sfermentowanych owoców lub octu. Posiada on silne właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe. Do głównych efektów działania tego oto kwasu zalicza się m. in.:
zmniejszenie grubości warstwy rogowej naskórka
modelowanie skóry właściwej (neosynteza glikoprotein i włókien elastyny)
rozjaśnienie przebarwień, poprawa kolorytu skóry i zwiększenie świetlistości skóry
normalizacja wydzielania sebum
stymulacja fibroblastów do produkcji kolagenu i kwasu hialuronowego
komedolityczne czyl przeciwzaskórnikowe
usuwanie drobnoustrojów chorobotwórczych



Kwas azelainowy

Jest to również alfo-ketokwas pozyskiwany z ziaren zbóż. Charakteryzuje się on wielokierunkowym działaniem. Powstrzymuje powstawanie melaniny w skórze, czyli w konsekwencji rozjaśnia przebarwienia i zapobiega powstawaniu ostud pozapalnych. Idealnie niweluje działanie wolnych rodników. Ze względu na silne Działanie wobec bakterii wywołującej trądzik, jest on ceniony w terapii trądziku zaskórnikowego, grudkowo-krostkowego, różowatego oraz ŁZS.



Kwas salicylowy

Ten z kolei beta-hydroksykwas jest pozyskiwany z kory wierzby. Właściwości, które posiada są bardzo zbliżone do AHA lecz efekty uboczne są o wiele słabsze. Działa przeciwzapalnie, ideanie przyspiesza proces gojenia wyprysków i podrażnień, oczyszcza ujścia gruczołów łojowych, eliminuje zaskórniki i jest genialny w walce z trądzikiem pospolitym. Nie wysusza a więc może być również stosowany w przypadku zanieczyszczonych cer suchych.


Kwas migdałowy 

Kwas z grupy alfa-hydroksykwasów (AHA) pozyskiwany z gorzkich migdałów. Ma działanie złuszczające, antybakteryjne i odkażające. Ten kwas silnie stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze. Ma działanie łagodzące przez co może być stosowany do skór wrażliwych i naczyniowymi. 
Dodatkowo posiada : 
- Silne działanie antybakteryjne i regulujące, polecany w przypadku wyprysków trądzikowych i zaskórników.
- Działanie przeciwzmarszczkowe, poprawa struktury skóry, wygładzenie zmarszczek powierzchniowych.
Wpływ na produkcję kwasu hialuronowego w skórze, co zapewnia ujędrnienie skóry. 
- Rozjaśnienie przebarwień posłonecznych, pozapalnych, w przypadku melazmy i piegów. Brak skutków ubocznych w postaci ciemnienia przebarwień, możliwych w przypadku hydrochinonu i kwasu glikolowego. 
- Działanie łagodzące, brak silnych podrażnień, łuszczenia i zaczerwienienia podczas kuracji.
- Polecany jako przygotowanie skóry do silniejszych peelingów i zabiegów złuszczających, ułatwia późniejszą regenerację skóry i zapobiega pojawianiu się stanów zapalnych.