wtorek, 27 sierpnia 2013

Bogactwo natury czyli najczęściej wykorzystywane oleje w kosmetykach



Długo rozmyślałam o tym, na jaki temat powinien być następny post...

Po przewertowaniu prasy oraz wnikliwej analizie reklam stwierdziłam, że........ jak najbardziej na czasie będzie przybliżenie olei pochodzenia roślinnego cieszących ogromną popularnością .




Zaczynamy :-)





Olej migdałowy






Pozyskiwany ze słodkich migdałów.


Jest źródłem kwasu oleinowego, linowego oraz takich witamin m.in. jak: A, B1, B2, B6, D i E.


Działanie :odżywia, wygładza, nawilża skórę.






Olej z orzecha laskowego 






Pochodzenia nie trzeba raczej opisywać :-)
Silnie przyspiesza regenerację naskórka oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.






Olej z zarodków pszenicy 






Poprzez zawartość witaminy E wykazuje działanie antyrodnikowe co w konsekwencji hamuje proces starzenia się.
Działa kojąco, normalizująco, przeciwzapalnie, nawilązjąco oraz uelastyczniająco.






Olej arganowy






Nazywany marokańskim złotem ze względu na bardzo szeroki wachlarz właściwości. Jest źródłem witaminy E przez co działa atyoksydacyjnie. Dodatkowo silnie odżywia, nawilża, koi i łagodzi stany zapalne. Stosowany do pielęgnacji ciała jak i włosów.




Olej kokosowy




Pozyskiwany poprzez mechaniczne wytłaczanie na zimno pulpy owocu palmy kokosowej. Polecany do pielęgnacji włosów, zapewniając odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa. Działanie emolientowe sprawia, że jest odpowiedni jako nawilżacz do cery suchej i łuszczącej się. Z kolei właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyspetyczne czynią z niego bardzo dobre uzupełnienie pielęgnacji cery trądzikowej i łojotokowej.




Olej z owoców rokitnika 




Ten olej może być pozyskiwany zarówno jak i z drobnych nasion jak i z pulpy owocowej. Zdecydowanie cenniejszy dla naszej skóry jest ten pozyskiwany z pulpy owocowej. Owoce rokitnika są zaliczane do jednych z najbardziej odżywczych. Jest to bogactwo witamin, minerałów i polifenoli. Jako jeden z nielicznych posiada wysokie stężenie kwasu tłuszczowego, palmityno-oleinowego oraz Omega - 7. Dodatkowo zawiera witaminę A i E. Działa on na skórę regenerująco, zmniejsza blizny, absorbuje promienie UV, poprawia koloryt i działa przeciwzmarszczkowo. Stosowany do włosów zapobiega ich wypadaniu i pomaga w pozbyciu się łupieżu.




Olej z pestek winogron 



Pozyskiwany z nasion winorośli właściwej. Olej całkowicie wchłania się przez skórę dzięki czemu nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Dodatkowo to skarbnica flawonoidów, minerałów, lecytyny oraz witamina A, E i B6. Działa antyoksydacyjnie, nawilżająco, poprawiająco napięcie skóry oraz łagodzi 



Jeśli ktoś wypróbował na sobie ich działanie serdecznie proszę o podzielenie się doświadczeniami :)