czwartek, 25 sierpnia 2011

Alfabet natury


Burak – zwiększa nasza odporność, wytrzymałość na wysiłek fizyczny, oczyszcza organizm. Zmniejsza wysiłek serca, pomaga osobom starszym z problemami metabolicznymi.
Chrzan – ułatwia trawienie białek zwierzęcych oraz wspiera pracę wątroby i nerek,
Dynia – pestki dyni zwalczają pasożyty przewodu pokarmowego: tasiemce, glizdy, owsiki.
Herbata:
Zielona – relaksuje, orzeźwia, pobudza, zawiera prawie 3 razy więcej teiny niż kawa ale ze względu, że używa się jej znacznie mniej do przygotowania naparu i dodatkowo jej część jest związana przez barwniki, nie pobudza tak silnie jak kawa, obniża ryzyko zawału, miażdżycy tętnic, pomaga w walce z wirusami i bakteriami, działa antyseptycznie, zapobiega nowotworom
Czerwona - aktywuje enzymy wydzielające soki trawienne oraz pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu ma właściwości odchudzające, zawarte w niej flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne, należy pić ją po posiłku, wtedy jej skuteczność jest największa
Czarna - orzeźwia, pobudza, zawiera prawie 3 razy więcej teiny niż kawa ale ze względu, że używa się jej znacznie mniej do przygotowania naparu i dodatkowo jej część jest związana przez barwniki, nie pobudza tak silnie jak kawa
Jajko – zmieszane z łyżką miodu i ½ łyżki oliwy i łyżką jogurtu stanowi doskonałą maseczke odżywiającą włosy
Jabłko –zawiera sorbitol, składnik łagodzący i leczący zmiany trądzikowe oraz podrażnienia skóry. (Maska: ścieramy jabłko na drobnej tarce lub miksujemy, można zagęścić odrobiną papki ziemniaczanej, świetna do włosów z łupieżem)
Len – wspaniała niepozorna roślina o delikatnych niebieskich kwiatkach, zaczyna być odkrywana na nowo. Nasze babki znały wiele jego zastosowań i często je wykorzystywały zarówno dla zdrowia jak i urody. Lniane płótno było najbardziej popularne ze względu na jego dostępność i cenę, więc odzież, pościel, ręczniki… wszystko było wykonywane z tego materiału. Len dodawały jako okrasę, smażyły na nim, macerowały. Twarze przed mrozem również były chronione olejem lnianym, odżywiano wysuszone włosy a na problemy z żołądkiem: siemię lniane. Skóra posmarowana olejem lnianym otrzymuje całe bogactwo kwasów tłuszczowych omega, uszczelniających naturalną ochronę skóry. Sprawia on, że skóra jest lepiej nawilżona, bardziej sprężysta, odporna na czynniki zewnętrzne i jędrna. Doskonale sprawdza się zarówno w przypadku dzieci jak i dorosłych, twarzy skóry i ciała.
Marchew – bogata w beta-karoten, bioflawonoidy i minerały, wzmacnia włosy i stymuluje ich wzrost. (Maska: marchewkę skrobiemy i miksujemy, nakładamy na skórę i włosy. Uwaga! Barwi.)
Miód – skutecznie hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, jednak w temperaturze powyżej 40oC traci swoje właściwości.
Noni – roślina wiecznie zielona, znana w wschodniej medycynie ludowej ponad 2 tysiące lat, posiada działanie przeciwbakteryjne, świetnie zwalcza Helicobacter pylori, więc jest doskonałym rozwiązaniem dla wrzodowców, Salmonella, czerwonka,
Ogórek – doskonale oczyszcza skórę, zalecany do skór wrażliwych, posiada właściwości rozjaśniające.
Oliwki - Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Uwaga jedna niewielka (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal. Często stosowana w kosmetyce, przy produkcji kremów do skór suchych, wrażliwych podrażnionych. Olej z oliwek pięknie wygładza skórę i przywraca jej barierę hydrolipidową.
Pomidor – posiada likopen – przeciwutleniacz o właściwościach anty nowotworowych, alkalizują krew, pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają przemianę materii
Rumianek – doskonały do suchej i spierzchniętej skóry oraz zniszczonych włosów. Działa bakteriobójczo. Można przygotować olej z kwiatów rumianku, kąpiele, lub napary do przecierania skóry.
Sól – solankowe kąpele oczyszczają organizm z toksyn takich jak mocznik, kwas mlekowy. Skóra zostaje dobrze nawilżona, wzrasta jej napięcie, ukrwienie i elastyczność. Doskonale łagodzi potliwość dłoni czy stóp, rozgrzewa marznące nogi czy swędzące ręce. Możemy również zastosować peelingi z grubej soli w celu usunięcia martwego naskórka i poprawienia krążenia.
Truskawki – doskonałe źródło witaminy C. Chronią przed zawałem, obniżają poziom złego cholesterolu, homocysteiny i aminokwasu, uszkadzającego naskórek śródbłonkowy, działają przeciwzapalnie, sprzyjają odchudzaniu wspomagając spalanie tłuszczów.
Winogrona – ciemne zawierają sporo antyutleniaczy. Pomagają usunąć szkodliwe działanie ultrafioletu i zanieczyszczonego powietrza. Wspomaga regenerację skóry. Zalecane są kąpiele oraz picie soku.
Ziemniak – zawiera białka i witaminy, enzymy oraz skrobię. Dobry do suchej, podrażnionej i szorstkiej skóry. (Ziemniak ugotowany w mundurkach bez soli łączymy z jogurtem lub żółtkiem)